Tyrant Dizi Özeti 1. Sezon

00:45

Dikkat: Bu uyarıdan sonrası dizi hakkında önemli konuları içermektedir. Bu yazıyı okuduktan sonra diziyi izleyebileceğiniz şekilde yazmaya çalıştım. Okurken rastlayacağınız dizi hakkında önemli bilgilerin fazlalığı da gözünüzü korkutmasın. Bunu okuduktan sonra da rahatça diziye başlayabilirsiniz. Atladığım bir çok konu var ve bunlarında görülmesi gerektiğini düşünüyorum.




Babası Arap ülkelerinden birinde diktatör olan Bassam, babasının insanlara yaptıkları sonucunda ondan nefret etmiş ve son bir olay sonucunda da ülkesinden kaçıp Amerika'ya gitmiştir. Adını Barry olarak değiştirmiş ve burada bir doktor olmuştur. Kendisi gibi bir doktorla evlenip 2 çocuğuyla birlikte normal bir şekilde yaşamış ve geçmişini onlardan gizlemiştir. Yeğeninin düğünü nedeniyle tekrar ülkeye çağrılmıştır. Abisinin bu isteğini geri çevirmez ve düğüne gider. Babası Bassam ile barışmak için de bir kaç jest yapmış ve binecekleri yolcu uçağının tüm koltuklarını satın almıştır. Fakat Bassam buna karşılık vermeyerek kendi satın aldığı koltuğa oturmuş ve bu şekilde yolculuğunu yapmıştır. Babasının insanlara yaptığı kötülüklerin üzerinden bu kadar zaman geçmesine rağmen onu affetmemeye kararlıdır.

(Bassam)

İndiklerinde ise onları bir çok koruma ve inişe son anda yetişen abisi karşılar. Yollar tamamen boşaltılır ve aile saraya getirilir. Geldiklerinde babası barışmayı ne kadar istese de Bassam onu reddeder. Düğün sorunsuz bir şekilde gerçekleşir. Geri dönecekleri zaman Bassam'ın babası hastalanır ve bindikleri uçak durdurularak tekrar saraya getirilirler. Hastalık ciddidir ve bunun sonucunda da babası ölür. Babalarının ölümü üzerine abisi Jamal başa geçer ve "Başkan" olarak anılmaya başlanır. Bassam abisinin bu işi yapamayacağını düşündüğü için ilk başlarda pek istekli olmasa da onun danışmanı olarak yanında durmayı kabul eder. Jamal yönetim konusunda yetenekli olmayan ve iyi özellikleri kardeşine kaptırmış bir adamdır. Karısıyla araları iyi değildir ve açıkçası kendi de pek iyi bir adam değildir. Bassam ise ne kadar da burada kalmak istemese de yıllarca bundan kaçtığı için ülkeyi düzene sokmak gibi bir sorumluluğu olduğunu düşünmektedir. Karısını ve çocuklarını Amerika'ya yollar ve işlerini en kısa sürede bitirip kendisinin de yanlarına geleceğini söyler.



Bu arada ülkede halk ayaklanması oldu olacaktır. Yönetimin halka kötü davranışları nedeniyle insanların biriken öfkeleri açığa çıkmaya başlamıştır. Bassam bunu düzeltebileceğini düşünür ve yönetimin süregelen baskısını azaltmaya çalışır. Halk içinde teröristler türer ve Bassam iç savaş çıkmasını önlemek için abisine bunların lideriyle görüşmesini önerir. Abisi hiç bir zaman Bassam'dan yana olmasa da gençlik yıllarında kardeşinin yetenekli ve zeki olduğunu bildiğinden ona güvenir. Hatta bir noktada yönetimi ona bırakmayı bile düşünür. Sevdiği başka bir kadınla çok uzaklara gidip, deniz kenarına yerleşme hayalleri kurar. Babaları ise yerine gelecek kişi için Bassam'ı düşünmüş fakat buna ömrü yetmemiştir.

Bassam ülkeyi düzeltmek adına oldukça uğraşır, çabalar. Demokrasi getirmeye çalışır, kardeşini liderle görüştürür, görüşme iyi geçmemiştir fakat işler iyiye gidiyor gibi görünür. Bu kardeşlerin birde amcaları vardır. Asıl kötülük kaynağı ise bu adamdır. Kendisi orduların generalidir ve her işi şiddetle çözebileceğine inanır. Her zaman Bassam'ın karşısındadır ve Jamal'ı fazlasıyla etkilemektedir. Fakat Jamal arada sırada amcası yerine kardeşini dinlemeyi tercih eder. Amcalarına rağmen işler iyi giderken bir şehirde kargaşa oluşur ve şehir gaza boğulur, bombalar patlar ve binlerce insan ölür. Bunun üzerine halkın birikmiş öfkesi açığa çıkar ve iç savaş başlar. Bu gaz işi Jamal'dan habersiz yapılmıştır ve yapan tabi ki amcalarıdır. İşler iyice çığırından çıkar ve Bassam bunu düzeltmeye çalışır. Bu arada Amerikanın o bölgede yetkilendirdiği bir kadın ve elçiyle görüşür Bassam. Yanlarına, saray içinde yetkili bir kaç kişiyi daha alırlar ve toplantılar gerçekleştirmeye başlarlar. Bu toplantılar sırasında, halkın Jamal'ı istemediği ve yerine Bassam'ın geçmesi gerektiği söylenir. Bassam ülke işlerinde Amerika'yı ne kadar da uzak tutmaya çalışsa da bunu pek başaramaz. Jamal'ı devirme planını duyunca da bu plana karşı gelir. Abisine ihanet etmek aklından bile geçmemektedir. Fakat günler ilerler ve bunun gerekli olduğuna kendini ikna eder. Bu arada şehri gaza boğma suçu ise hala Jamal'ın üstündedir.

(Jamal)

Amerikalı yetkili, Jamal'ı düşürmek için önce amcaları Tariq'in düşmesi gerektiğini söyler. Bassam amcasını suçlamak için bir komplo planı hazırlar ve amcasının en yakın adamıyla iş birliği yapar. Bu planda, general darbe yapma girişimiyle suçlanacaktır. Bu suçlama sonrasında sorun çıkmaması için generalin en iyi ve yakın korumaları uçakla seyahat ederken uçak patlatılır. Amcası tutuklanır ve Jamal Bassam'a daha da güvenmeye başlar. Tutuklama sonrasında Bassam, amcasını ziyaret eder ve onunla yüz yüze konuşur. Amcası Bassam'ın da kendisinden farklı olmadığını söyler. Acımasız bir lider. Ve amcası, Bassam'a çocukluk yıllarında yaşadığı bir olayı hatırlatır. Bu olayda; babaları Jamal'a yakaladıkları bir adamı gösterir ve adamın suçlu olduğunu söyleyerek onu vurmasını emreder. Jamal bunu yapamaz ve bir yere saklanır. Bassam kardeşinin üzerine fazla gidilmesi sonucu kardeşinin yere attığı silahı alır ve istenilen adamı gözünü kırpmadan vurur.

(Amcaları)

Bu sohbetten sonra Bassam oradan ayrılır ve Jamal'ı devirme planını uygulamaya koyar. Askerleri ayarlar ve kardeşiyle yapacakları bir tekne gezisi dönüşü Jamal'ı tutuklamaları için onlara hazırda durmalarını emreder. Geziye çıkarlar, Bassam ise abisine ihanet edeceği için kendini hala suçlu hissediyordur. Bir ara söylemeyi de düşünür fakat vazgeçer. Abisi ise Bassam'a, "Ülkeye geri dönmeden buralardan uzaklaşalım. Gidelim başka bir yere yerleşelim ve orada hayatımıza devam edelim" der. Bu konuşma yönetimi eline alma konusunda Bassam'ı daha da ikna eder.

Geri dönerler ve döndüklerinde abisini tutuklamak üzere bekleyen askerler yerine kendini tutuklamaya gelen askerleri görür Bassam. Arkalarındaysa amcaları vardır. Bassam bu olaya çok şaşırır ve anlamsız bir şekilde Jamal'a bakar. Jamal, kardeşini sevmiş fakat ona pek güvenmemiştir. Bu yüzden tekne gezisinden önce Tariq ile konuşmuş ve ona komplo kurulduğuna ikna olarak onu hapisten çıkarmıştır. Bassam'ın adamları ise tutuklanmış ve yerine Tariq'in adamları geçirilmiştir. Jamal kardeşine "Teknede bu ihanetinden dönmen için bekledim, hatta bunun için yalvardım fakat üzgünüm" der ve Bassam tutuklanır. Bassam'ın Jamal'ı devirmeye çalışırken yakalandığı haberi ülkenin dört bir yanında duyulur ve Bassam halk tarafından desteklenmeye başlanır. Bunun üzerine Bassam'ın idam edilmesi kararı alınır.



-Jamal ilk başlarda her ne kadar kötü biriymiş gibi dursa da zamanla kendini düzeltmeye çalışır. Bassam'ın kendisine tavsiyeler vermesinden hoşlanır ve ülkeyi düzeltmek için çabalar.- Bu yüzden idam kararı kesinleştikten sonra bile kardeşini idam etmek istemez. Başına siyah çuval geçirilmiş Bassam diye insanlara yutturulan başka bir idam mahkumu idam edilir. Fakat bu idam sonrasında insanlar, Bassam'ı özgürlüğün sembolü olarak görmeye başlarlar.

Kraliyet tarafında üzülenler de vardır. Anneleri ve gençliklerinde Bassam ile gizli aşk yaşadıkları Jamal'ın şimdiki karısı. Bassam o zamanlarda ülkeden kaçmasa Bassam ile evlenmeye kararlı olan kadın. Bu yüzden Bassam dan hep nefret etmiş fakat geri döndüğünde sevinmiştir.

Jamal ise idam gösterisinden sonra kardeşini helikopterle şehirden çok uzaklara, çöle getirir. Kardeşini çölün ortasına mahkum kıyafetleriyle bırakır ve "Bundan sonrası artık senin elinde" diyerek oradan ayrılır.


***Güzel dizidir izlemenizi öneririm. Farklı bir havası var ve kendisini izletmeyi başarıyor. Ben ise tamamen şans eseri rastladım bu diziye fakat denk geldiğime çok seviniyorum. 2. Sezon yazısını da en kısa sürede yazmaya başlayacağım. Şuan 2. sezon finali verildi ve oldukça da heyecanlı bitti.

You Might Also Like

0 Yorum